Дружеството

Българското училище „Дора Габе“ е инициатива на родители и учители, коятo има за цел да предостави възможност на деца в северната част на Мюнхен да изучават български език. Предлагаме редовно обучение по български език и литература, роден край/ човекът и обществото, както и курсове по български език като чужд за деца и младежи, които не владеят български.

Работим по изискванията на МОН в България, 0т 2015г. сме лицензирани по ПМС №334.

Във връзка сме с ДЕПАРТАМЕНТ ЗА ИНФОРМАЦИЯ И УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА УЧИТЕЛИ към СУ „Св. Климент Охридски” , като се надяваме да работим с тях в бъдеще съвместно по проекти, свързани с методиката на обучение по български език зад граница и издаването на помагала, които да улеснят преподаването.

За повече информация по постановлението моля проследете http://www.mon.bg/left_menu/abroad/pms334/.

Училището е регистрирано като дружество с идеална, нестопанска цел в Германия.

Die bulgarische Schule in München „Dora Gabe“ ist eine Samstagschule, die 2013 als e.V. gegründet wurde und Ergänzungsunterricht in Bulgarisch, bulgarische Literatur, Geschichte und Geografie anbietet. Zusätzlich bietet die Schule AGs für alle Schüler an wie Theater, Folkloretanzen, Kunst und Musik an.

Die Schule ist vom bulgarischen Kultusministerium als eine Ergänzungsschule im Ausland anerkannt und wird daher vom Bulgarischen Staat finanziell gefördert. Die Schule arbeitet nach den vorgeschriebenen Bildungsplänen des Ministeriums und die Schüler erhalten nach erfolgreichem Abschluss anerkannte Zeugnisse, die in Bulgarien und an allen bulgarischen Auslandschulen gelten.

2014/ 2015 waren 104 Kinder an der Schule eingeschrieben. 15 qualifizierte Lehrkräfte sind für die Schule tätig. Der Unterricht findet von September bis Juni am Samstagvormittag in zentraler Lage in München-Nord statt.

Die bulgarische Schule in München Dora Gabe ist das einzige Prüfungszentrum für Bulgarisch nach dem GERR in Deutschland und bietet in regelmäßigen Abständen Prüfungstermine an.

Der Verein ist Mitglied der Organisation der bulgarischen Samstagschulen im Ausland.

Заявление за Членство/Aufnahmeantrag